Tarvitsen uudet luupit
Mitä minun pitää huomioida luuppeja valitessa?

Mitä pitää huomioida luuppeja valitessa?

Luupit ovat tänä päivänä hammaslääkärin työssä välttämättömiä apuvälineitä, jotka parantavat näkökykyä ja ergonomiaa. Luupit auttavat näkemään tarkemmin pienet yksityiskohdat ja auttavat tarkempaan työhön ja hoitoon. Esim. hiontarajat, juurihoidot sekä kirurgiset toimenpiteet hoituvat paremmalla tarkkuudella luuppien avulla. Luupit myös mahdollistavat paremman työasennon vähentäen niskan ja hartiaseudun sekä selän rasitusta.

Luuppien hankkiminen on kuitenkin iso investointi, joka vaatii huolellista harkintaa ja valintaa. Toimivat luupit eivät ole yhden koon tuotteita, vaan ne tulee räätälöidä jokaiselle käyttäjälle sopiviksi. Luuppien valinnassa on otettava huomioon monia tekijöitä, kuten:

  • Suurennus: ExamVision-luupit ovat saatavilla eri suurennuksilla, jotka vaihtelevat 2.3x:stä 6.4x:ään. Suurennus, luuppimalli (galilean tai kepler) sekä käyttäjän yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat näkökentän laajuuteen, syväterävyyteen ja työskentelyetäisyyteen. Suurempi suurennus ei ole aina parempi ja siksi on tärkeää kokeilla eri vaihtoehtoja ja valita itselleen toimivin kokonaisuus. Suosittelemme kuitenkin ensiluupeiksi vähintään Galilean 3.3x suurennusta, koska silloin luuppien näköalue on noin suuaukon kokoinen. Esimerkiksi hammaslääkärin työssä ei ole tarpeellista nähdä luuppien läpi nenän kärjestä leuan kärkeen. Galilean 3.3x suurennus on riittävä useimpiin hammaslääkärin toimenpiteisiin. Silti hammaslääkäriopiskelijat valitsevat useimmiten suuremman Galilean 3.8x ensiluupeikseen. Syy on selvä: opiskelijoiden käytössä olevissa klinikkaluupeissa ei ole riittävästi suurennusta ja vertailun jälkeen 3.8x on vasta ollut riittävä. Osa opiskelijoista valitsee jopa suurentavammat kepler-luupit ensimmäisiksi luupeikseen.


  • Läpilinssin luupit vai irtoluupit: Luupit voidaan kiinnittää kehyksen runkoon (esim. flip-up) tai kantolinssiin (TTL – Through The Lens). Kantolinssiin kiinnitetyt ns. läpilinssinluupit mahdollistavat tukevan kiinnityksen. Tukeva kiinnitys korostuu erityisesti valitessa suurempia suurennuksia, koska luuppien suuntauksen pysyminen paikallaan on tärkeää. Flip-up-luupeissa käytetään pienempiä suurennuksia, koska kiinnitysmekanismi on yleensä heiluvampi. Ylöskäännettäviä flip-up-luuppeja myydään myös ajatuksella, että ne saadaan tarvittaessa pois näkökentästä. Jatkuva nostelu kuitenkin löystyttää kiinnitysmekanismia ja hankaloittaa siksi käyttöä. Yleensä jatkuvasta nostelemisesta luovutaan, kun flip-up-luuppien saranaa on joutunut useasti kiristämään. Ja kun luuppeja ei enää nostella, niin ollaan samassa tilanteessa, kuin käytössä olisi läpilinssin luupit. Nykyaikaisissa kehyksissä on ylä-alasuunnassa enemmän tilaa, joten läpilinssinluupit saadaan alas ja jyrkkään alaskatselukulmaan. Näin luuppien yli on helppo nähdä tarjottimelle tai potilaaseen.

  • Galilean vai kepler-luupit: Galilean-luupit ovat yleensä lyhytputkisempiä kuin kepler-luupit ja siksi kevyemmät. Toisaalta kepler-luupeilla saavutetaan suuremmat suurennukset sekä suhteessa laajempi näköalue. Ensiluupeiksi valitaan yleensä galilean-luupit ja kepler-luupit vasta useamman työvuoden jälkeen, kun luuppityöskentelyyn on totuttu ja kaivataan lisäsuurennusta. Kepler-luupeissa on tärkeää, että niissä on fokuksen säätö, koska suurennukset ovat isompia ja tarkkuuden hienosäädöllä varmistetaan terävin kuva. Lisäksi säädöllä voidaan kompensoida pienempiä näönmuutoksia, eikä heti ole tarvetta uusille luupeille, vaikka näkö hieman muuttuisikin. Tärkeää on kokeilla molempia luuppijärjestelmiä henkilökohtaisesti, jotta saat oikean kuvan molemmista järjestelmistä.


  • Ergo-luupit: Nykyään myös ExamVisionilla on saatavana ns. ergo-luupit eli prismaattiset luupit. Näillä saadaan reilusti enemmän alaskatselukulmaa. Yleisesti ottaen ExamVision suoraputkiversioilla saadaan jopa 40 asteen alaskatselukulma huolimatta läpilinssintekniikasta, koska luuppikehyksissä on riittävästi linssipinta-alaa. Siksi kaikilla ei ole tarvetta ergo-luupeille vaan suurin osa saa riittävän hyvän työskentelyasennon normiluupeilla. Ergo-luupit ovat erityisesti niille, jotka haluavat poikkeuksellisen suoran istuma-asennon tai kasvojen anatomia ei mahdollista suorilla putkilla riittävää alaskatselukulmaa.


  • Valoa taittavat prismalinssit: Luuppeihin, ja joillakin valmistajilla myös kantolinsseihin, saadaan erilliset valoa taittavat prismalinssit. Tämä on ”vanhan aikainen” tapa saada lisää alaskatselukulmaa. Kyseiset linssit kuitenkin aiheuttavat valon hajoamista väreihin. Tästä syystä prismalinssiä kannattaa kokeilla ennen hankintaa. Yleensä halutaan, että kuva olisi mahdollisimman tarkka ja virheetön. Prismalinssit tuovat kuvaan epätarkkuutta ja huntumaisuutta. Siksi harvoin suosittelemme tätä ratkaisua varsinkin, kun ExamVisionin kehykset sallivat jyrkät alaskatselukulmat ilman prismalinssejä. Kyseiset prismalinssit ja ergo-luupit ovat eri asia, joten niitä ei pidä sekoittaa keskenään.

  • Kehykset: Kehykset vaikuttavaa luuppien painon tunteeseen, istuvuuteen ja mukavuuteen. Kehykset tulee valita erityisesti kasvojen muodon mukaan. Tästä syystä mallistossa on hyvä olla useita erilaisia kehysvaihtoehtoja. Kehykset pitää voida hienosäätää, jotta saadaan oikea istuvuus ja käyttömukavuus. Nenätyynyjen säädöillä saadaan luupit oikealle korkeudelle. Aisan päiden säädöillä saadaan kehykset istumaan tukevasti paikoillaan. Aisan kulman säädöllä hienosäädetään luuppien kulma ja suuntaus oikeaksi. Titaanikehykset antavat parhaimmat säätömahdollisuudet ja siksi muovisten kehysten valitsemista kannattaa välttää.


  • Valo: Luupit tarvitsevat hyvän valaistuksen, jotta näkyvyys ja näkökokemus on optimaalinen. Luuppien kanssa voidaan käyttää erillistä valolähdettä, joka kiinnitetään runkoon tai luuppien yläpuolelle. Valon tulee olla riittävän kirkas, tasainen ja tehon tulee olla säädettävissä. LED-valon värilämpötila kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. ExamVisionilla niitä on tarjolla kaksi versiota LED-valoja: lämpimämpi ja kylmempi valon värilämpötila. Esimerkiksi lämpimämpi Total LED Pure on erityisesti tarkoitettu hammaslääkärityöskentelyyn. Sen värisävy on luonnollinen ja valo muuttaa kohteen sävyä vain vähän. Lisäksi valoa voidaan pitää päällä valokovetteisten materiaalien kanssa. Tämä kannattaa kuitenkin aina testata omiin materiaaleihin. Kirurgiaan toivotaan yleensä enemmän valotehoa ja usein LEDin sävy on kylmempi. Lisäksi ExamVisionilla on tarjolla mm. johdottomat versiot valoista. Huollettavuus on myös tärkeä asia ja siksi ExamVision Total LED -valoissa on USB-C johdot, joten niiden vaihto on nopeaa.


Näiden tekijöiden lisäksi luuppien valinnassa on huomioitava myös hinta, laatu, takuut ja huoltopalvelut. Luupit ovat pitkäaikainen hankinta, joten niiden tulee olla kestäviä, luotettavia ja helppohoitoisia.

Luuppien mittaus ja valinta on siis monimutkainen ja yksilöllinen prosessi, joka vaatii aikaa ja asiantuntemusta. Siksi kannattaa hakeutua ammattilaisten luokse, jotka osaavat neuvoa ja opastaa luuppien valinnassa ja käytössä. Teemme luuppiesittelyitä ja mittauksia Kompodentin ExamVision-showroomissa Järvenpäässä. Siellä voit rauhassa kokeilla erilaisia luuppeja ja valoja. Yleensä henkilökohtaiseen luuppiesittelyyn ja mittauksiin käytetään n. 1,5 tuntia aikaa.

Luupit on iso investointi, joka kannattaa tehdä huolella. Luupit parantavat työn laatua, tehokkuutta ja ergonomiaa, ja niillä on myös positiivinen vaikutus potilaiden luottamukseen ja tyytyväisyyteen. Älä siis suotta kiirehdi luuppihankinnan kanssa, vaan käytä aikaa luuppien valintaan ja mittauksiin. Se on sen arvoista!

https://www.kompodent.fi/yhteydenotto

https://www.examvision.com/


 

Mistä parhaat luupit?

The Best Dental Loupes are found on this island.
Katso Youtube-kanavan TWO DENTISTS video, jossa he etsivät parhaita luuppeja ja löytävät ne pieneltä Samsön saarelta Tanskasta.

Katso video Youtubessa

 
 


DESS katalogi 2024 julkaistu
Laaja valikoima tuotteita implantologiaan